Nobelpris och kamplekar

Jag har fastnat lite inför begreppet ”loss aversion” som myntats av beteendeekonomen Richard Thaler, som fick nobelpriset i ekonomi 2017.
Han har studerat bakgrunden till hur vi gör våra val när vi köper och säljer. Han menar att rädslan att förlora en resurs ibland kan vara starkare än viljan att erövra den. På svenska har man översatt ”loss aversion” med ”förlusträdsla”. Jag är lite tveksam. Aversion är inte detsamma som rädsla. Låter mer som: ”Jag hatar att förlora”. Ekonomerna får väl använda vilka ord de vill för mig men när jag försöker applicera begreppet på hundar föredrar jag tillsvidare att kalla det ”förlustaversion”.
HUNDARNA
Jag tycker mig ibland ana förlustaversion under föremåls- och dragkampslekar. Hunden visar att den är beredd att försvara en resurs. De här lekarna är spännande för både oss och hundarna eftersom de innehåller så många komponenter. Det handlar inte bara om att vinna eller förlora utan också mycket om leken för dess egen skull. Man ser ofta en stor och en liten hund (eller valp) ha dragkamp med en trasa. Den större hunden skulle kunna rycka till och erövra trasan men det är inte det som det handlar om utan att det är kul att ha dragkamp. Om den mindre hunden släpper kommer ofta den större tillbaka med trasan och vill fortsätta. Vi gör ju detsamma om hunden (ibland äntligen) släpper för att betona att det inte är konkurrens vi är ute efter och att den inte behöver vara rädd för att förlora. Då minskar tendensen till förlustaversion. Det är inte säkert att förlustaversionen minskar om man tar bort föremålet och belönar med något annat.
Det finns många som är duktiga på dragkampsleker så det är mig främmande att komma med råd. Jag tycker bara att det är spännande med alla konkurerande motivationer och emotioner som tycks jobba i hundens hjärna i en så, till synes, enkel verksamhet som en dragkampslek. ”Förlustaversion” är en av dem.
Lars Fält juli 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close