Den egoistiska hungern

De flesta hundtränare använder godis och det kan bli många godisbitar under ett pass. Vissa påstår att det därför är viktigt att hunden är hungrig när man börjar. Det är inte så självklart. Forskning visar att resonemanget är tveksamt, kanske till och med helt fel.
Hunger är ett av de mest studerade fenomenen inom den fysiologiska beteendevetenskapen. Den är relativt lätt att studera hos försöksdjur och människor och den påverkas av både inre och yttre faktorer som går att manipulera.
Du känner dig hungrig därför att receptorer i mellanhjärnan noterar att blodsockerhalten sjunker och att magsäcken drar ihop sig. I hjärnan aktiveras områden som styr sökande och orientering – du letar efter ett matställe. Om du går på en barservering hämtar du mat och dryck på en bricka. När du satt dig ner kommer första valet: ”Är jag törstigare än hungrig?” De här valen upprepas under måltiden. I början tittat du ner i tallriken och tar stora tuggor som successivt blir mindre. Efter ett tag börjar du se dig omkring mellan tuggorna och samtala med kompisen som varit med hela tiden. Först var det bara artighetsfraser men nu börjar du intressera dig för vad han/hon vill tala om. Du blir mer social och empatisk.
När mat bryts ner bildas bland annat glukos som hjärnan behöver mycket av, så den ser till att få sina basala behov tillgodosedda. Under en måltid hinner glukoshalten inte öka särskilt mycket utan din känsla av mättnad orsakas främst av receptorer på magsäcken som meddelar att det börjar bli fullt. Det finns även teorier om att receptorer i halsen skickar signaler om att du har svalt många gånger. Om man bantar bör man därför använda sked i stället för att tömma ett glas med stora klunkar. Svältande människor tuggar kokablad eller kat som inte bara har en narkotisk effekt utan även ökar salivproduktionen och därmed sväljfrekvensen.
Neurologen Robert Sapolskys senaste bok ”Behave” (2017) handlar mycket om faktorer som påverkar våra val av beteenden på kort – ibland mycket kort – och lång sikt. Han beskriver hur olika delar av hjärnan konkurerar om glukosen när brist börjar uppstå. Vid hunger ”vill” den styra beteenden som påverkar den personliga överlevnaden som just då blir viktigare än mycket annat. Ett exempel är från en omfattande studie från amerikanska domstolar. Det visar sig att individer som begått samma typ av brott döms till hårdare straff om målet är uppe i domstolen omedelbart före domarnas lunch än senare när de har ätit. Detta har tolkats så att frontalloben som påverkar känslor som sympati och socialitet lider av glukosbrist. Andra delar som bearbetar fakta förbränner det mesta av blodsockret.
Miller & Bender (2012) undersökte om sökhundar s arbete påverkas av hur länge sedan de fått mat. En tidigare studie av Miller (2010) hade visat att om hundarna fått ett restriktivt kommande – ”sitt – stanna kvar” – under 10 minuter före ett enkelt sökarbete blev det fler felmarkeringar än om hundarna varit i en bur där de kunde röra sig fritt lika länge. Slutsatsen blev att hjärnan brände så mycket energi på att koncentrera sig på kommandot att det blev för lite reserver kvar när hundarna fick sin sökuppgift.
I studien från 2012 gick man vidare med energifunderingarna. 14 hundar av olika raser användes. De jämfördes med sig själva under olika försöksförhållanden. Själva sökuppgiften – eller snarare minnesuppgiften – bestod i att välja en burk som en figurant utpekat i en rad med sex burkar. Alla innehöll godbitar men figuranten gick fram till en av dem och lade ner en bit till medan hunden såg på under ”sitt – stanna kvar” kommando. Hunden släpptes efter 10 sekunder och man noterade vilken burk hunden först gick till.
Före försöket hade hundarna varit utan mat ca 12 timmar. Sedan testades de ”fastande”, 30 eller 90 minuter efter en frukost. Resultatet blev att hundarna lyckades bäst om de fått mat 30 minuter före försöket.
Slutsatsen blev att kognitiva funktioner är beroende av blodsockerhalten. Både hundar och människor behöver en ordentlig frukost.
Om vi kopplar tillbaks till Sapolsky uppstår andra funderingar. Det verkar ju som att socialt samarbete och empati minskar när glukoshalten sjunker. Risken finns att hunden lyssnar mindre på oss om den är hungrig. Då har vi ändå inte diskuterat koncentrationsproblemen som uppstår eftersom hunger även är en stressor liksom extra gott godis kan vara. Jack-potbelöningar kan vara bra för att upprätthålla en färdighet men är kanske inte så klokt att använde under en inlärningsfas. Transmittorsubstansen dopamin är starkt knuten till känslor som lust, lycka och glädje. Inte direkt till belöningar utan till förväntan på dem. När denna förväntan som styrs från hjärnans frontallob – med ökad cirkulation av dopamin – blir stark kommer detaljer om vad som hände strax innan att få mindre betydelse. Hunden kommer inte ihåg vad som orsakade att den fick belöningen. När man använder Jack-pot för att öka motivationen för det redan inlärda finns däremot kunskapen redan där.
Allt talar för att en ordentlig frukost är en bra start på dagen. Både vi och hundarna kan då samarbeta bättre och har lättare för att koncentrera oss på uppgiften. Det får inte hända för mycket som stör koncentrationen. Även enkla uppgifter kan innehålla många detaljer att hålla reda på. Dessutom händer det ännu mer omkring som man måste lära sig att bortse ifrån.

Referenser
Miller,HC., Pattison, KP, DeWall, CN, Rayburn-Reeves, R, Zentall, TR, 2010. Selfcontrol without a self? Common selfcontrol processes in humans and dogs. Psychol. Sci. 21(4), 534-538
Miller, HC & Bender, C. 2012. The breakfast effect: Dogs search more accurately when they are less hungry. Behav. Proc. 91: 313-317
Sapolsky, R. 2017. Behave. The biology of humans at our best and worst. Penguin Press. New York.

En reaktion till “Den egoistiska hungern

  1. Tack för en intressant artikel! När man tänkt en stund känns det självklart. Hur kul och samarbetsvillig är jag själv när jag är ”matilsk”?! Som människa kan man ju äta sig proppmätt och bli ovillig att röra sig, medan hundar är ju fysiskt kapabla att äta väldigt stora mängder. Så en normal portion och träning ett par timmar senare lär ju inte stoppa en hund från att vara godissugen? Själv använder jag sällan godis i vardagslivet, så när jag väl tränar med godis blir mina hundar väldigt motiverade.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close