Finns det ”grit” hundar?

Amerikanska skolpsykologer upptäckte under studier av elever vid colleges och en militärakademi att skolresultaten inte enbart berodde på talang och att ha lätt att lära sig utan att det fanns en annan viktig faktor som döptes till ”grit”. Ordet används i militära sammanhang i betydelsen mod och uthållighet.

En del av eleverna som hade lite svårare att lära sig fick ändå lika bra betyg som de som hade lätt för sig. Vid närmare analys visade det sig att de arbetade hårdare och använde mer tid. Motivation är ett svårt begrepp men här brukar man tala om ”ihärdig motivation” eller helt enkelt ”jävlar anamma”. De hade förmågan att jobba länge för att nå ett framtida mål. Studierna ledde bland annat till rekommendationer att eleverna inte skulle få för lätta uppgifter som ger snabba resultat och inte heller för svåra så att de ger upp.  Man brukar jämföra med ungdomar som tränar idrott eller lär sig spela ett instrument. Ihärdig träning ger resultat. Man är övertygad om att det finns genetiska faktorer i bakgrunden men att erfarenheter kan förbättra den här typen av motivation.

Den mest kända forskaren inom området är skolpsykologen Angela Duckworth och hennes medarbetare. På svenska finns boken ” Hjärna, gener och jävlar anamma” av Torkel Klingberg, professor vid Karolinska institutet.

Grit kan ha vissa likheter med självkontroll men är inte riktigt samma sak. Självkontroll kan visa sig i att du kan vänta på en belöning medan grit innebär att du är beredd att jobba länge för att få den.

 

Hundarna

Finns det variationer i den här egenskapen hos hundar?

Jag tycker mig se det under övningar som tar tid. Många hundar måste man på olika sätt uppmuntra och lägga in belöningar här och där medan andra jobbar på med det avlägsna målet i sikte. Mina egna erfarenheter rör långa spår, besvärliga sök som på lastfartyg, hamnmagasin, långa pass på tullstationer, efter havsstränder, stora hotell, sök efter vägkanter och arbete med räddningshundar i svåra områden. Jag hittar inga vetenskapliga studier på hund motsvarande de på skolelever men tycker ändå att gritbegreppet kan vara värt att fundera över.

Vid många typer av hundträning är det korta pass med snabba belöningar som gäller – med all rätt. Enligt ”grit-teorin” kan ett biresultat bl a bli att hunden förväntar sig detta och förlorar motivationen att jobba under längre tid.

Här tycker jag mig se en skillnad mellan många sporthundar och arbetande hundar. De arbetande jobbar ofta i mycket längre pass än vad som krävs under t ex tävlingar. Dessutom tycker jag mig se ett ökat intresse av tävlingar som lydnad, rallylydnad och nose work och ett minskat för bruksgrenar som spår, sök och rapport som tar längre tid vid genomförandet och som också är fysiskt mer ansträngande för förarna. (Jag hoppas jag har fel.)

Internationellt har jag sett att t ex räddningsorganisationer ofta avböjer hjälp från tävlingshundar eftersom de ofta inte har den ihärdiga motivation som krävs vid katastrofer.

Jag har också sett – och kritiserat – att en del förare av arbetande hundar överdoserar lydnad och enkla sök som hunden för länge sedan är tillräckligt bra på och underdoserar träning av långa arbetspass som kräver en helt annan uthållighet hos både hunden och föraren.

Går det att mäta anlag för ”grit”?

Jag har använt ”working for”-test för att få ett första intryck av förutsättningarna för sökarbete. Man kan t ex ha en föremålslek med hunden och sedan kasta föremålet bakom en häck, in i ett buskage, över ett vattendrag eller ut i svår terräng och sedan se hur ihärdigt hunden jobbar för att hitta det. En annan variant är att lägga ut ett föremål i en sökruta, belöna hunden när den kommer och avlämnar för att sedan låtsas lägga ut och se hur länge hunden söker i tomslaget Viss information kan man även få genom att t ex rulla in en boll under en lastpall men då har den lukten av bollen i näsan hela tiden. Jag föredrar att hunden först ska söka efter doften och sedan söka sig fram till doftkällan i ett anlagsprov.

Certifieringsprov är något annat. Där försöker man skapa en situation som påminner i så hög grad som möjligt om verkligheten. Ibland slarvas det även med detta eftersom man vill hinna med ett flertal hundar under samma dag.

Gritbegreppet har naturligtvis kritiserats. Inte så mycket själva fenomenet som om det ska betraktas som en särskild typ av motivation eller ingå i redan befintliga begrepp. Motivationsforskning har pågått länge och det finns gott om åsikter.

Man ska vara försiktig med jämförelser mellan hundar och människor men i brist på hundforskning tycker jag att det kan vara värt mödan att fundera över begreppet och dess applicering på hundträning. Det positiva är ju att forskningen på skoleleverna visade att det hos många gick att öka den ihärdiga motivationen genom att successivt öka svårighetsgraden. Lätta uppgifter och snabba belöningar riskerar däremot att minska den. Det tror jag gäller hundar också.

Lars Fält juni 2018

 

Läsförslag

Duckworth, A. (2016) Grit – the power of passion and perseverence. Scribner Book Company.

Klingberg, T (2016) Hjärna, gener och jävlar anamma: hur barn lär. Natur& Kultur.

En reaktion till “Finns det ”grit” hundar?

  1. Intressant, jag har just certifierat min ena hund till vägglushund för Bed bug foundation och vi jobbar mycket på just uthålligheten. Sonja som blivit certifierad har inbyggd motivation och för henne är själva söket det roligaste och jag skulle säga att hon har just grit! Wilmer min andra hund som ska certifieras i år har det i viltspår och annat, bästa belöningen är att få gå ett spår till men i just söket har vi svårt att hitta motivationen och uthålligheten för honom. Kan de ha grit i en situation men inte i en annan?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close