Impulsiva beteenden.

Det här är ett komplicerat begrepp som det skrivs och forskas mycket om främst för att det ingår i diagnosen på ADHD och att frekvensen ökar vid höga stressnivåer och vid användningen av droger.  Det är beteenden som kommer relativt okontrollerat, ofta med hög intensitet, som svar på en plötslig retning. Eftersom jag ibland tycker mig ha sett impulsiva beteenden hos hundar kan det vara värt mödan att fundera kring begreppet.

Impulsivitet har en genetisk bakgrund men påverkas också av erfarenheter. Individer är olika men det finns likheter mellan nära släktingar.

Om en snabb okontrollerad reaktion blir ett bra svar på retningen kan individen kanske betraktas som smart eller modig men oftast blir det fel.

Ett viktigt ord i sammanhanget är kontroll.   Brist på kontroll uppstår ofta vid överdrivet höga vakenhetsgrader i hjärnan (stress) som vid ADHD eller när hjärnan påverkats av droger som alkohol då beteendekontrollen minskar. Berusade människor gör ibland saker – talar utan att tänka, blir högljudda och aggressiva, misshandlar – som de inte skulle göra annars.

Den neurologiska bakgrunden ser ut ungefär så här: en visuell retning träffar ögat som skickar signaler till nackloben där bilden skapas, därifrån går det signaler till bland annat amygdala som påverkar emotioner som rädsla och aggression. Amygdala skickar signaler till motoriska områden men även till insula,som påverkar känslor som äckel och avsky (både smak och socialt), därifrån går signaler till frontala cortex (FC). Ett område i FC som sitter bakom ögonhålorna – orbitofrontala cortex– styr beslutsfattandet och skickar signaler till de motoriska områden som avbryter, hämmar eller modifierar svaret på retningen. Det här tar ca 50-100 tusendelar av en sekund. Vid höga aktivitetsnivåer hinner ändå inte kontrollen med eftersom fokuseringen minskar. Beteendet har redan startat. Droger hämmar kontrollen. FC som även påverkar en massa annat som till exempel socialitet och empati hos individen mognar sent. Det finns ett spännande forskningsområde som kallas ”the brain of the teenager”.

Neurokemiskt har man bland annat upptäckt en koppling till låga dopaminnivåer. Ritalin påverkar upptaget av dopamin och förbättrar kontrollfunktionen. Det finns även kopplingar till testosteron. Högre halter skapar självförtroende och kontroll. Det är nog inte säkert att man kan minska aggressionen hos en hanhund som visar rädsleinducerad aggression genom kastration.

 

HUNDARNA

Jag har sett ganska många hundar i test, träning och arbete och tycker att de ibland visat beteenden som jag skulle vilja kalla impulsiva. Några exempel:

Vid överraskningen (Dumpe) under MH har hunden hoppat rakt fram och bitit, vid avreaktion på ”Släden” har hunden bitit till ordentligt vid passagen, vid Dumpe har hunden flytt oväntat långt. Vad är rädsla och vad är brister i kontrollapparatens snabbhet?

Ett annat exempel kan vara platsliggande. Om man lägger en hund med platskommando och intränade krav på hur det ska se ut, lämnar rummet i 10 minuter och en främmande hund eller människa går in, kanske hunden attackerar. Om hunden får röra sig fritt i rummet i 10 minuter i stället minskar sannolikheten betydligt för att den ska visa aggression. Om man tränar platsliggande i grupp kanske en av hundarna reser sig och attackerar en annan som ligger still och inte visar signaler som kan tolkas som utmanande. I båda fallen är utfallen det som sticker ut men är det där som den viktigaste orsaken ligger?

En tänkbar orsak till reaktionen är att energin tar slut i kontrollen dvs. FC. Det kostar på att vara fokuserad i 10 minuter – eller kanske kortare.

Vid träning och demonstration av skyddshundar i Sverige, England och Sydafrika har jag sett hur man först hetsat upp (stressat) hunden och när man släpper den efter en figurant med skyddsärm har hunden gripit en åskådare på sin väg framåt. Det gör ordentligt ont. Vid ett par tillfällen har man slagit på hunden för att få den att släppa och då biter den hårdare.

Om man vill öka intensiteten i ett beteende kan man försöka öka motivationen och/eller öka vakenhetsgraden (stressnivån).  Om man lyckas öka motivationen behåller hunden fokus. Om man istället ökar stressnivån kan den tappa fokus. Olika hundägare/-tränare verkar vara olika duktiga på att avgöra vad som är vad.

Det här är några exempel. Jag tycker mig också ha sett impulsiva beteenden i samband med problemhundsanalyser.

Neurologiskt är däggdjurshjärnor ganska lika även om de olika delarna kan vara olika stora vilket skapar skillnader i beteenden. Den signalbana som jag beskrev ovan finns också hos hundar även om hundar har lite färre nervbanor i systemet. Man ska vara försiktig vid jämförelser mellan människor och djur men några slutsatser tycker jag man kan dra.

Höga stressnivåer försvårar möjligheten till en väl anpassad reaktion och kontrollen i frontala cortex kan vara dåligt utvecklad.

Jag vill inte ge några direkta träningsråd när jag inte har hundar framför mig men fundera på om vakenhetsgraden är optimal för uppgiften och träna upp hundens självkontroll så att frontalloben hinner vara med i besluten. Träningen bör ske i olika sammanhang och inte enbart där det eventuella problemet dyker upp. Träningsmässigt brukar man jämföra hjärnan med en muskel. Ju mer man tränar desto lättare går det.

Funderat i augusti 2018/ Lars Fält

 

En reaktion till “Impulsiva beteenden.

  1. Jag har sett det här med bristande impulskontroll på en del hundar och oxå tittat åt det mänskliga hållet. Då har jag oxå insett, i vart fall lite av, hur man inte skall göra med hunden då det betendet kommer fram. Inte bråka eller skrika för det blir bara värre då, som med människobarn med diagnos. Kul att du oxå har jfr lite med mänskliga beteenden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close