Rädsla går inte att se

Om mellanliggande variabler.

 

Om det var länge sedan man åt, äter man mer om chansen kommer. Om det är varmt dricker man mer än annars. Det här kallar vi hunger och törst. Hunger och törst är emotioner som vi upplever i hjärnan. De är inte direkt observerbara.  Med hjälp av kunskaper om situationen och observationer av beteenden – t ex dricker mer – drar vi slutsatsen att individen var törstigare än förut. Vi tolkar det vi kan observera i emotionella termer. Vi gissar mer eller mindre begåvat. Det här som vi inte kan observera direkt men sätter termer på kallas mellanliggande variabler.

Det handlar ofta om hur individen reagerar på nya retningar. Inom etologin använder man sedan gammalt uttrycken ”approach”, som betyder närma sig, och ”withdrawal” som betyder dra sig undan. De beskriver vad individen gör inte vad den känner.   På liknande sätt använder man inom psykologin uttrycken ”harm avoidance” (undvika fara) och ”novelty seeking” (närma sig).

När vi analyserar olika mentalprov på hundar vill våra statistiker och genetiker använda bland annat korrelations- och faktoranalyser för att kunna gruppera reaktionerna och söka bakomliggande egenskaper. Vilket är bra sätt att närma sig materialen.

Vid sammanställningarna används uttryck som ”shyness” och ”boldness”. Det är inte beskrivningar av vad hunden gör utan begåvade gissningar om vad hunden känner.

Det är helt OK men innebär en del problem.

Observatörens personlighet och kunskaper kan påverka tolkningen. Vid olika utbildningar och projekt med ”problemhundar” tycker deltagarna ofta i början av kursen att hundarna är både räddare och argare än de tycker i slutet av kursen även om det är olika nya hundar vid varje kurstillfälle. Observatörernas känslor för det som observeras ändras med erfarenheter när vi diskuterat olika hundars reaktioner, vad de gör och hur de låter. Vid utbildning av beskrivare och domare läggs det ner stor möda på att få samförstånd inom gruppen i synnerhet vid moment som innehåller tolkningar av emotioner. Det är nödvändigt med repetitioner så att inte bedömningarna börjar glida iväg åt olika håll. Det är även mycket viktigt att de som analyserar resultaten har god erfarenhet av hur proven går till och hur hundarnas reaktioner ser ut.

Jag har inga problem med detta vid diskussioner med provfunktionärer eller vanliga hundägare. Däremot är det viktigt att skilja på en direktobservation och en tolkning av hundens emotioner. Man måste vara medveten om skillnaderna. När vi pratar om vad hunden känner kan det inte bli mer än, förhoppningsvis begåvade, gissningar.

 

Lars Fält juli 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close