Uppmärksamhet

Psykologerna brukar tala om två typer av uppmärksamhet – kontrollerad och stimulusdriven.Man har visat att de styrs från olika delar av hjärnan.

Den kontrollerade är igång hela tiden när vi är vakna och håller koll på vad som händer i omvärlden och den stimulusdrivna väcks av viktiga detaljer som kan dyka upp. Andra ord man kan använda är vakenhetsgrad och incentiv (som betyder uppmärksamhetsväckande).

För att enkelt beskriva de båda brukar man använda en allegori. Om man går in i ett dunkelt rum uppfattar man en del av vad som finns där och om man tänder en ficklampa kommer uppmärksamheten riktas mot det som ljuskäglan träffar. Om det blir ljusare i rummet kommer det som ljuskäglan pekar på att bli mindre tydligt liksom om batteriet i lampan börjar ta slut i det dunkla rummet.

Om vakenhetsgraden (ljuset i rummet) ökar blir vi bättre och bättre på att observera vad som händer men den kan också bli för hög och då tappar vi koncentrationen och prestationsförmågan minskar. Vi kallar detta ofta för stress. Det finns funktionella och optimala nivåer för de båda slagen av uppmärksamhet. Man brukar illustrera detta med en uppochnedvänd u-kurva där x-axeln är vakenhetsgrad och y-axeln är prestationsförmåga.  När vakenhetsgraden ökar, ökar även prestationsförmågan upp till en punkt när det vänder. Ofta försöker vi ha fokus på flera saker samtidigt. Simultankapacitet finns det många studier på. Att kvinnor har högre kapacitet än män har inte gått att bevisa däremot ökar den vid träning. Test har visat att förmågan att hålla flera saker i minnet (arbetsminnet) samtidigt brukar vara begränsat till 7 (+-2). Hur det är hos hundar har jag inte sett några studier på.

 

 

HUNDARNA

Det här ser vi även under hundträningen. Om vakenhetsgraden är låg går det inget vidare och om den är för hög blir hunden lätt störd av faktorer i omgivningen. En del av ”konsten” är att känna sin hund och anpassa träningen efter det i första hand och inte efter sin egen ambitionsnivå. Det gäller att kunna ta råd men ändå inte okritiskt göra på samma sätt som kompisarna. De har andra hundar.

Det kan vara kul att leka med allegorin med ficklampan och rummet. Hur sänker man ljuset i rummet och när ska man byta till starkare batterier?

Vakenhetsgraden ökar ofta automatiskt när hunden förstår att något är på gång. Vi använder medvetna eller omedvetna ledtrådar (”cues”) som klädbyten, kontakttagande, ord, arbetstecken osv som ökar hundens förväntan på aktivitet. Dessutom kan en del ord och utrustning växla in hundens förväntan åt ett specifikt håll. Vi brukar ju också leka med hunden för att få igång aktivitetsnivån. Om nivån blir för hög måste vi fundera på vad som ska tas bort före starten.

Hur är det med simultankapaciteten? Ofta vill vi ju ha så rena situationer som möjligt men ibland vill vi också att hunden ska kunna fokusera på flera saker samtidigt. Vi använder flera ”ficklampor”. Spår är ett exempel. Vi har en ”lampa” som lyser på spåret hela tiden och ibland blinkar en annan till vid föremål. Omgivningen ska helst vara ett ganska ”dunkelt rum”.  Många av råden om hur man ökar motivationen för föremålen motsvarar att det kan vara dags att byta batterier i den ”lampan”.

Försök på människa har visat att om fokuseringen är 100% på A blir den 0% på B. 50% på A ger 50% på B. Detsamma gäller nog för hundar. Det gäller att hitta ett läge där fokuseringen på den ena retningen inte överskuggar den andra. Konkreta träningsråd överlämnar jag med varm hand till andra. Det finns många som är duktiga på detta.

Funderat efter en läsning om psykologernas allegori om uppmärksamhet och ficklampor.

Augusti 2018/ Lars Fält

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close