Gamla vänner – 125:an

För att undvika förmänskligande eller att tolka in sådant som inte är objektivt observerbart brukar man sätta nummer på försöksdjur i stället för namn. Ibland kan numret ändå så småningom omvandlas till ett namn ungefär som 91:an Karlsson eller 87:an. Ett exempel är duva nummer 125 som blev min äldsta djurkompis –”125:an”.

Under 1960-talet var vi många etologer som jobbade med olika aspekter på begreppet prägling. Vi studerade kycklingar och andungar och försökte förstå hur anknytning uppstår och upprätthålls och hur bestående en anknytning till en annan djurart kan bli. I det sammanhanget gjorde jag försök med duvor som är ”bostannare” och där ungarna är mer beroende av föräldrarna än kycklingar är.

Jag använde mig själv som surrugatmamma och födde upp ett antal duvungar för hand. De hölls visuellt isolerade från andra duvor och testades i olika valsituationer i olika åldrar mellan mig och duvor av olika kön. Tyvärr hände det en olycka där en frett kom lös bland burarna och åstadkom en ordentlig massaker. Några duvor överlevde men tiden räckte inte till för att starta om försöket så det publicerades aldrig.

En som överlevde var den första som jag födde upp. Han hade en ring med nummer 125. Efter en isoleringsperiod på ett halvår då han bara såg mig och andra människor, bodde han tillsammans med andra duvor, rapphöns och dvärghöns i olika voljärer beroende på var vi bodde. Så småningom byggde jag ett duvslag vid ett torp och 125:an kunde under sina sista 7 år flyga med de andra duvorna.

125:an bildade under åren par med 4 olika honor. Duvor lever i princip i livslånga äktenskap men det är inte alltid. Han fick många barn.

Han hade hela livet ett beteende som var en effekt av min handuppfödning. När jag kom i närheten övergav han frun och barna för att spela för mig. Om jag sträckte fram en hand eller en fot parade han sig med den. Han var någon sorts art-bisexuell eller vad man ska kalla det. En udda kompis som jag inte glömmer.

En dag hittade jag honom död i duvslaget. Han var då 27 år och ett par månader.

Lasse Fält 2018-05-01

2 reaktioner till “Gamla vänner – 125:an

  1. Fin läsning!

    Gilla

  2. Wow, vilken liten kompis ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close