Kan man belöna ett ”icke-beteende”?

På hundpromenader möter man ofta personer med en hund som drar i kopplet. Ägaren rycker till, säger (ibland) ”bra” om hunden slutar dra. Nästa gång är det samma visa igen. Det verkar inte fungera vare sig med koppelrycket eller berömmet när hunden – tillfälligt – slutar dra.

Hundar hoppar ofta på folk vid möten. Ägaren säger – mer eller mindre – arg, något i stil med ”inte hoppa” och belönar om hunden slutar. Nästa möte – samma igen.

Vad är det som gör att bestraffningen inte fungerar? Att undvika faror och obehag är viktigt för överlevnaden så bestraffning skulle kunna vara effektivt. Belöningen när beteendet slutar borde också vara effektivt vid inlärningen.

Problemet är att hunden förmodligen inte förstår. Beteendeförändringar uppstår oftast när det finns olika alternativ och det ena är bättre än de andra. ”Att inte” är inget alternativ. Det måste vara ett annat beteende.

Hunden kan vara lika glad när den har lärt sig att sitta och hälsa som när den hoppar. (Vi lämnar komplexet ”hälsabeteenden” tills vidare. Det är lite knepigt .)

”Att inte dra i kopplet” är ett abstrakt alternativ som hunden har svårt att förstå. ”Gå närmare mig” eller ”saktare” kan vara tydligare. Jag brukar använda ett smackande ljud som betyder ”sakta farten” och ”kontakt” dvs ”titta på mig”. Det betyder inte ”kom hit”. Det går att använda även när hunden går 10-20 meter framför på en stig.

Att hunden vill dra kan vara en bra egenskap. Inte bara hos en ledarhund som ska ligga på i selen utan även när man går i uppförsbacke på en fjälltur med 18-20 kg på ryggen.

Som sammanfattning: belöna ett tydligt alternativ om det är något du vill hunden ska sluta med.

Lars Fält juli 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close